Roetdoorslag nabij schoorsteenmantels

Roetdoorslag is een fenomeen dat vaak voorkomt in ruimtes met schoorsteenmantels door een slechte verbranding van fossiele brandstoffen. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen voor dit probleem.

Wat is roetdoorslag?

Roetdoorslag is een bruinachtige tot soms zwarte verkleuring op pleister, verf of behang nabij schoorsteenmantels.

Overmatig roet komt steeds voort van een slechte verbranding van fossiele brandstoffen. Het is het bijproduct van een slechte zuurstof/brandstof-balans, maar kan ook voortkomen uit vochtig of geschilderd hout in de haard.

Hoe kan je roetdoorslag oplossen?

Het roet in de schouw vindt zijn weg naar de buitenzijde, en zal langzaam maar zeker tot aan de oppervlakte geraken. Hier wordt het dus zichtbaar door de verf. Door dit verloop is het duidelijk dat de pleister doorheen de volledige dikte gecontamineerd is, en dat herschilderen geen permanente oplossing biedt.

Je zal de pleister dus volledig moeten verwijderen. De stenen laag die de schouw vormt zal je dienen te reinigen (borstelen) tot alle roet weg is.

Je kan dit oplossen door een noppenmembraan te plaatsen en daarop te pleisteren. Hiermee creëer je een effectieve barrière tussen het roet (de stenen schouw) en het nieuwe pleisterwerk. Ditzelfde effect kan je bekomen met een kwalitatieve grondlaag zoals Bisol of Epomur.

Advies nodig bij een project?

Zit je met een technische vraag? Aarzel niet om contact op te nemen met onze dienst professioneel technisch advies, wij helpen je graag verder.